coaching

Op zoek naar personal coaching

Coaching

Coaching is een vorm van individuele begeleiding die is toegesneden op het professioneel functioneren en het welzijn in werksituaties. Dit is dus wezenlijk anders dan bij individuele (psycho)therapie, waar de blik gericht is op het persoonlijk functioneren en welzijn. Hoewel de manieren van werken zeer goed overeen kunnen komen, is en blijft de focus bij coaching gericht op de werkgerelateerde vraag en doelstelling. 

Personal coaching

Jij zoekt een coach. Mogelijk heb je een concrete aanleiding. Wellicht doen zich meerdere dingen voor in je werk waar je in vastloopt, of waar je niet van weet wat je ermee aanmoet. Misschien heb je alleen maar een vaag gevoel dat het niet lekker loopt in relatie tot anderen op het werk. Jij hebt jouw eigen aanleiding om op zoek te zijn naar iemand die je kan coachen.

Wanneer je een heel gerichte coachingsvraag hebt, is over het algemeen je doel in een aantal sessies haalbaar. Het kan ook voorkomen, dat je vraag een wat breder gebied omvat. Je wilt bijvoorbeeld zowel bepaalde werkgerelateerde thema’s onder de loep nemen of bepaalde vaardigheden meer onder de knie krijgen, èn tevens kijken naar waarom deze thema’s op jouw pad komen. Je wilt ook wie jij bent betrekken bij jouw onderzoek en groei.

Misschien herken je je in één van de volgende thema's. Het zijn thema's die werkende mensen op elk niveau kunnen tegenkomen; professionals, beleidsmedewerkers, adviseurs, leidinggevenden, medewerkers.  

 • Grenzen: Hoe kan ik beter leren om grenzen te stellen, 'nee' te zeggen, zonder me schuldig te voelen of te voelen dat ik tekort schiet? Ik wil me überhaupt bewust leren worden van dat ik een grens of een 'nee' voel.
 • Conflicten hanteren: Ik vind het heel moeilijk om een conflict te hebben. Het liefste slik ik mijn eigen ideeën of mijn gevoelens maar in, en laat ik de ander voorgaan. Dan is er tenminste harmonie, en dan voel ik me rustig. Maar ja, dan heb ik eigenlijk wel mezelf verloochend.
 • Assertiviteit: Ik vind het zo moeilijk om voor mezelf op te komen, het liefste kruip ik weg. Ik word dan heel passief, je hoort me niet, je ziet me niet, ik doe niks. Ik wil heel graag leren assertiever te worden, meer voor mezelf op te komen. Of: Ik ben soms zo ongeduldig of zo geïrriteerd, dat het me dan niet meer goed lukt om op een normale, rustige manier me te uiten. Ik kom dan heel agressief over. Dat stoot mensen af. Ik wil leren om rustiger te kunnen aangeven wat er bij mij van binnen speelt en hoe ik de dingen graag zou willen.
 • Impact: In mijn functie wordt van mij gevraagd dat ik stevig dingen naar voren kan brengen, dat ik mijn standpunt helder kan verwoorden. Ik merk dat als ik dat probeer te doen en dan weerstand ontmoet (of zelfs alleen maar vragen krijg), ik dan zó aan mezelf ga twijfelen, dat ik dichtklap. En vaak ga ik het bij voorbaat maar niet aan. Ik wil heel graag leren om meer overtuigd te zijn van mijn eigen kunnen (en van dat ik gewoon oké ben).
 • Communiceren: Mensen zeggen wel eens tegen me dat ik zo indirect communiceer. Dat ik niet zeg wat ik wil of bedoel, dat ik niet helder ben. Ik merk dan ook dat ik vaak misverstanden heb met anderen. Ik wil dolgraag leren om directer te communiceren, hoewel ik dat ook wel heel spannend vind.
 • Moeheid en stress: Het is heel gek, maar ik ga maar door en ik ga maar door. Druk, druk, druk, dat slaat wel op mij. Ik heb al tijden hoofdpijn en allerlei andere lichamelijke klachten en ik ben al jaren moe. Soms heb ik zelfs hartkloppingen. Als ik eerlijk ben, moet ik een tandje terug, dingen afstoten, maar het lukt me maar niet.
 • Feedback ontvangen: Het evalueren van projecten, of zoiets als een functioneringsgesprek, vind ik heel moeilijke momenten. Ik heb er heel veel moeite mee als ik te horen krijg dat men iets van mij, zoals ik het gedaan heb, niet goed vond. Ik voel me dan ogenblikkelijk afgewezen, ben dan heel erg onzeker, en maak het allemaal waarschijnlijk veel groter dan het is. Ik heb dan zo mijn best gedaan, tjonge, dat hakt er dan behoorlijk in. Ik ga me dan soms heel verdedigend opstellen, ga alles verklaren en uitleggen. Of ik sla dicht. Ik ben ook wel eens in huilen uitgebarsten zelfs!
 • Perfectionisme: Ik kan er niet goed tegen dat dingen niet gaan zoals ik het wil. Als het over mezelf gaat, heb ik dingen wel behoorlijk in de hand, maar ik kan er heel slecht tegen als collega’s hun afspraken niet nakomen, niet alles geven wat er in ze zit, of eerder naar huis gaan. Ik zou graag wat relaxter met dingen willen omgaan, me wat minder druk willen maken over zaken die gewoon gebeuren in het leven.
 • Faalangst: Ik kan het gelukkig goed verbloemen, maar diep van binnen heb ik het gevoel dat ik het eigenlijk allemaal niet kan. Ik heb de angst dat ik ooit door de mand zal vallen. Daarom bereid ik me altijd tot in de puntjes voor, maar het kost me dan zo veel tijd en energie, dat het niet leuk meer is. Ik zou zo graag wat meer zelfvertrouwen willen hebben.
 • Succesangst: Hoewel ik ontzettend mijn best doe en heel hard werk, merk ik zo langzamerhand dat ik niet uit mezelf haal wat er in me zit. Ik ben gewoon niet echt effectief bezig. Ik zou veel meer kunnen bereiken, en mijn projecten zouden – als ik eerlijk ben – ook succesvoller kunnen zijn. Wat is er dan toch dat me steeds weer zo tegenhoudt?
 • Identiteit: Waar ben ik goed in, en waar krijg ik nou echt energie en voldoening van? Wat voor werk past bij mij en geeft mijn leven betekenis? Eigenlijk merk ik dat daaronder de vraag nog ligt: wie ben ik eigenlijk? Hoe kan ik – specifiek ik, met wie ik ben – een bijdrage leveren aan de organisatie èn aan mijn eigen levensdoelen.
 • Echtheid: Wat me meer en meer van mezelf begint te irriteren, is dat ik zo vaak een rol speel. Ik kan bijvoorbeeld heel goed de lolbroek uithangen, of de stoere macho. Maar mezelf echt laten zien in wie ik werkelijk ben, dat durf ik haast niet. In mijn privéleven al niet, laat staan op mijn werk. En toch verlang ik er naar om echter te zijn, mezelf, niet die rol die ik speel. Authentiek heet dat, geloof ik?
 • Samenwerken: Met andere mensen samenwerken is voor mij een moeilijk punt. Het liefste zit ik alleen achter mijn bureau iets moois uit te dokteren. Mijn baas laat me dat ook wel doen voor een deel, maar dan moet ik het toch weer met anderen bespreken enzo... Ik wil gewoon mijn eigen gang kunnen gaan! Heb helemaal geen zin om naar anderen te luisteren, ook.
 • Emoties hanteren: Mijn baas kan soms zo tegen me tekeer gaan, dat ik dan enorm moet huilen. Het enige wat ik dan nog kan doen is huilen. Of: Ik kan me soms echt niet meer beheersen van woede! Dan ben ik echt over de rooie, ik kook dan helemaal van binnen! En dat zullen ze merken ook! Maar eigenlijk is het achteraf nogal uit proportie. Moet ik het weer gaan zitten goedmaken....
 • Ongewenste intimiteit: Ik ben een stevige kerel en ik hou er van om mooie dames te zien. Ja, en die zijn er wel bij ons op kantoor! Probleem is alleen dat die vrouwen niet altijd gediend zijn van de aandacht die ik ze geef. Ik heb inmiddels wel een beetje een reputatie, geloof ik. Vind ik ook wel leuk, hoor, maar het begint een beetje tegen me te werken in mijn gang naar boven. En dat is het laatste wat ik wil.
 • Plezier hebben: Ik heb van mijn vader altijd gezien met hoeveel tegenzin hij zich naar zijn werk sleepte. Ja, werken moet, maar plezier in mijn werk heb ik niet echt. Dat breekt me toch wel op de laatste tijd. Ik voel me er gewoon down van. Het is toch zo’n groot deel van je tijd dat je aan werk besteedt, en dan wil ik het gewoon leuk vinden. Of zit ik misschien in het verkeerde werk?

Wat voor jou de reden ook mag zijn dat je coaching wilt, je bent van harte welkom!

 

 

           

Als je iets zoekt, wees er dan op voorbereid het te vinden.