Hechting

Velen van ons hebben een stevige basis meegekregen over liefde; een basisvertrouwen van zekere, veilige hechting. Als volwassene kunnen we dan de verbinding met een ander ervaren en voelen dat deze ons liefheeft. Dat geeft ons rust en kracht. De liefde voedt ons. We kunnen op een ontspannen manier bewegen tussen de verbinding met de ander, samen-zijn, overgave aan de ander en weer alleen-zijn (apart). De veiligheid die we in onszelf ervaren en het vertrouwen in de ander, geeft een enorme basis om intimiteit aan te kunnen gaan.

Even zo velen van ons hebben in de basishechting kwetsing opgelopen. Deze mensen ontwikkelen een andere hechtingsstijl, ook wel 'onthechting' genoemd.
Soms zoekt iemand steeds weer de hechting met de ander. Deze persoon wil graag het gevoel van 'samen' ervaren, heeft de ander nodig. Deze mensen ervaren in een relatie vaak dat de partner niet voldoende aanwezig of beschikbaar is. Tegelijkertijd kunnen ze moeite hebben met het ontvangen van de liefde die er is. Wat blijft is het verlangen.
Er zijn ook mensen die het zoeken van de hechting met een ander hebben opgegeven. Zij hechten veel belang aan onafhankelijkheid, aan 'apart' en zijn vermijdend in de hechting met een ander. Deze mensen zijn uit het initiatief gegaan om de verbinding aan te gaan; ze redden zichzelf wel.
Tot slot zijn er mensen die als kind in de natuurlijke hechtingsbeweging verward zijn geraakt door onvoorspelbaarheid en negatieve ervaringen in het (hechtings)respons van de ouders. 'Samen' en 'apart' lijken beide niet te vertrouwen. Het kan voor deze mensen heel lastig zijn om een fijne, ontspannen en gezonde relatie aan te gaan en te houden.

In het aangaan van een liefdesrelatie is hechting een belangrijke fase. Je kunnen hechten is een belangrijke vaardigheid. De manier waarop iemand gehecht is, bepaalt mede zijn of haar mogelijkheden tot intimiteit en seksualiteit. De hechtingsstijlen van twee partners zijn zeer bepalend voor de ontwikkeling van de relatie en zijn veelzeggend voor de thema's die zijn tegenkomen. Beduidend vaak zijn moeilijkheden in (liefdes)relaties terug te voeren op het thema hechting.

Wanneer je je voornaamste hechtingsstijl leert herkennen en begrijpen, kun je je vervolgens openen om daar in veiligheid en zachtheid nieuwe ervaringen in op te doen. Voor partners is het in de relatie vaak helend om te ontdekken waarom de ander hem of haar steeds weer raakt in een heel diepe laag: ben jij er voor mij als ik je nodig heb, hoor en zie je mij, blijf je bij me?

 

Publicatie TA-magazine maart 2023

In het TA-magazine van maart 2023 is een publicatie van mij verschenen met het onderwerp: Gehechtheid en emotie-regulatie beïnvloeden elkaar

U kunt het artikel hier lezen.

 

 

 

          
                  Love me, never let me go
                       Stay with me
                    [Ilse de Lange, Stay with me]